SOUKROMÝ PIVOVAR OD ROKU 1564

Historie pivovaru Svijany je datována již od roku 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Byl tehdy součástí hospodářského zázemí a důvodem vaření piva a zakládání hospod bylo zvýšení finančního výnosu svijanského panství. O rok později získal ves i s pivovarem Jaroslav z Vartenberka, který zde vystavěl renesanční tvrz. Za dob hospodaření Valdštejnů, byla stará tvrz přestavěna na zámek, přičemž byl rozšířen a upraven právě i pivovar. A dodnes patří k jedné z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva.

Více zde: www.pivovarsvijany.cz

Odkud pochází?

Ze Svijan u Mnichova Hradiště v Libereckém kraji

Jaká piva můžete ochutnat?

  • SVIJANSKÝ RYTÍŘ 12 %
    Svijanského Rytíře poznáte na první doušek – je totiž dochmelovaný za studena, což způsobuje jeho velmi specifickou a unikátní hořkost. I tím nese zřetelný rukopis sládka Petra Menšíka, z jehož experimentů s domácím vařením piva Rytíř vznikl. Světlý pivní ležák, nepasterizovaný, vyroben tradičními postupy.
    EPM 12°, 5 % alk.
    Ocenění: 2015 – Zlatá medaile kategorie pivo plzeňského typu, Meiningers International Craft Beer Award – mezinárodní degustační soutěž Německo; 2015 – 1 Gold Medal – Czech-style Pale Lager – World Beer Awards
  • ZÁMECKÝ MÁZ 11 %
    Kroužkovaný ležák Zámecký Máz jsme vyrobili u příležitosti otevření Zámku Svijany. Vychází ze Svijanského Mázu a inspirován je starými recepturami, podle kterých se v minulém století vařilo pivo zavážené před zimou na nepřístupné horské chaty. Hotové zfiltrované pivo opětovně zakvasíme rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a necháme krátce rozkvasit v tanku, aby došlo k homogenizaci celé várky a pivo pak kvasilo stejně ve všech sudech. Po dvou až třech dnech ho stočíme do sudů a uskladníme v ležáckých sklepech, kde při teplotě 2° C tři až čtyři týdny znovu dokváší. Takto připravené kroužkové pivo pak putuje rovnou k zákazníkům.
    EPM 11°, 4,8 % alk.
    Ocenění: 2017 – 3. m. World Beer Idol; 2016 – Česká chuťvka v kategorii pivo
  • PRÉMIOVÝ LEŽÁK “450”
    Tento prémiový ležák byl uvařen jako speciální pivo pro oslavy 450 let od založení pivovaru ve Svijanech. Nakonec ale všem chutnal tak, že v sortimentu našich piv zůstal natrvalo. Vyrobený z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu), humnového sladu z nezávislých sladoven a samozřejmě tradičním postupem – tedy zráním na otevřené spilce a v ležáckých tancích nabízí to nejlepší z našeho pivovaru. Plné chlebnaté pivo s příjemnou intenzivní jemnou hořkostí.
    4.6 % alk.
    Ocenění: 2014 – 1. m. Pivo České Republiky v kategorii světlý ležák; 2014 – 2. m. Jednáctka roku 2014 – Sdružení přátel piva; 2014 – Milevská pivní korunka
  • SVIJANSKÝ VOZKA – ČERNÝ RYBÍZ A LIMETKA
    Míchaný nápoj z nealkoholického piva se šťávou z černého rybízu a limetky. Výsledkem harmonického spojení nealkoholického piva o ochucené přírodní složky je osvěžující nápoj, který si zachoval vysokou pitelnost českého piva. Obsahuje přírodní šťávy z černého rybízu a limetky. Namísto umělých barviv je použita šťáva z černé mrkve. Jediným konzervatem je přírodná kyselina citrónová. Při výrobě je použito pouze přírodní aroma. Obsahuje maximálně 0,5% obj. alk., je ideální variantou nealkoholického piva.

Balená piva

  • SVIJANSKÝ MÁZ 11 %
    Máz je nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Začali jsme ho vyrábět v roce 1998 a rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy “na žízeň” a silnějšími dvanáctkami (ležáky).
    EPM 11°, 4,8 % obj. alk.
  • SVIJANSKÝ RYTÍŘ 12 %
    Svijanského Rytíře poznáte na první doušek – je totiž dochmelovaný za studena, což způsobuje jeho velmi specifickou a unikátní hořkost. I tím nese zřetelný rukopis sládka Petra Menšíka, z jehož experimentů s domácím vařením piva Rytíř vznikl.
    EPM 12°, 5 % obj. alk.
  • SVIJANSKÝ KNÍŽE 13 %
    Svijanský Kníže je sváteční pivo, klasický zástupce svijanských světlých speciálů. Je vyráběný jako ležák, ale silnější, aby vynikly chutě a vůně typické právě pro ležáky. Hodně si rozumí s jiným speciálem – tmavou Svijanskou Kněžnou, se kterou i sdílí duopack “Řízni si Kněžnu”. Chuť Knížete je příjemné hořká a plná. Světlé speciální pivo, nepasterizováno.
    EPM 13°, 5,6 % obj. alk.
  • BARON 15 %
    Nejsilnější svijanský speciál. Pořád ho vyrábíme jako ležák, a přesto, že je hodně silný, podařilo se nám ho vyladit tak, že není při prvním napití sladký a alkoholový a nepůsobí tak silným dojmem. Je pro nás, a doufáme, že i pro vás vrcholem pivní chutě.Speciální nepasterizované pivo.
    EPM 15°, 6,5 % obj. alk.
  • SVIJANSKÝ FANDA 11 %
    Této nefiltrované řezané jedenáctky se původně měla vyrobit jen jedna várka na oslavu narozenin Františka Horáka, zachránce svijanského pivovaru, který řezané pivo miluje. Jenže na oslavě všem chutnalo tak moc, že jsme ho vyrobili víc. A pak víc a ještě víc. Díky tomu si ho můžete dát i dnes.
    EPM 11°, 4,8 % obj. alk.
  • KVASNIČÁK 13 %
    Kvasničák je nefiltrované pivo, což znamená, že při jeho výrobě nedošlo k filtraci a je v něm zachován obsah kulturních pivovarských kvasinek. Proto je také jemně zakalené. Jeho chuť je příjemně hořká a plná a prodáváme ho, mimo jiné ve svátečních dvoulitrových skleněných džbánech a litrových designových lahvích. Speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované, vařené tradiční technologií.
    EPM 13°, 6 % obj. alk.