PORTÁŠ – PIVO STRÁŽCŮ HOR
Obec Zašová, kde byl založen v roce 2003 pivovar stejného jména, leží mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. Zde na bývalém farním statku vaří nepasterované pivo pod značkou PORTÁŠ – PIVO STRÁŽCŮ HOR, které byly Portáši odpradávna chráněny.
Název Portáš vznikl pravděpodobně z latinského slova porta = brána nebo z maďarského portyáz (portás), což byl strážce brány. Takovými bránami byly průsmyky, kterými nepřátelé vpadali na Moravu. „Portáši v pasoch“ (průsmycích) zůstávali ve službě, i když byla ostatní zemská obrana rozpuštěna.
Pivovar v Zašové staví na rodinném přístupu s tradicí, a jeho pivo se vyznačuje tím, že není nijak chemicky upravováno. K jeho výrobě je použita pouze voda, slad z Přerovska, kvasnice a žatecký chmel.
Více zde: www.pivovarzasova.cz
Odkud pochází?
Pivovar najdete v obci Zašová v podhůří mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm
Jaká piva můžete ochutnat?
- PORTÁŠ – SVĚTLÝ LEŽÁK 11° / 12°
Světlý ležák spodně kvašený, nepasterizovaný, filtrovaný i nefiltrovaný (tzv. kvasničák). Vyrobený z ječného sladu, žateckého chmele.
11°, 4,3 % obj. alk. / 12°, 4,8% obj. alk. - PORTÁŠ – BOCK 16°
Spodně kvašené polotmavé speciální pivo. Vyrobený z ječného sladu, žateckého chmele.
16°, 6,5% alk. obj.
- PORTÁŠ – VIRGIL 12°
Světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný, vyznačující se přírodní kvasnicovým zákalem, pocházející ze speciálních odrůd chmele. Má plnou chuť a lehké ovocné aroma s jemným citrónovým nádechem. K vaření bylo použito tří odrůd českého slade a na následné studené sladení neboli "dry hopping" odrůda amerického slade Amarillo. Své jméno získal Virgil po farmě Virgil Gamache v Yakima valley ve státě Washington na které byla odrůda Amarillo vyšlechtěna.
12°, 4,8% alk. obj.