PORTÁŠ – PIVO STRÁŽCŮ HOR

Obec Zašová, kde byl založen v roce 2003 pivovar stejného jména, leží mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. Zde na bývalém farním statku vaří nepasterované pivo pod značkou PORTÁŠ – PIVO STRÁŽCŮ HOR, které byly Portáši odpradávna chráněny.

Název Portáš vznikl pravděpodobně z latinského slova porta = brána nebo z maďarského portyáz (portás), což byl strážce brány. Takovými bránami byly průsmyky, kterými nepřátelé vpadali na Moravu. „Portáši v pasoch“ (průsmycích) zůstávali ve službě, i když byla ostatní zemská obrana rozpuštěna.

Pivovar v Zašové staví na rodinném přístupu s tradicí, a jeho pivo se vyznačuje tím, že není nijak chemicky upravováno. K jeho výrobě je použita pouze voda, slad z Přerovska, kvasnice a žatecký chmel.

Více zde: www.pivovarzasova.cz

Odkud pochází? 

Pivovar najdete v obci Zašová v podhůří mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm

Jaká piva můžete ochutnat?

  • PORTÁŠ – SVĚTLÝ LEŽÁK 11° / 12°
    Světlý ležák spodně kvašený, nepasterizovaný, filtrovaný i nefiltrovaný (tzv. kvasničák). Vyrobený z ječného sladu, žateckého chmele.
    11°, 4,3 % obj. alk. / 12°, 4,8% obj. alk.
  • PORTÁŠ – BOCK 16°
    Spodně kvašené polotmavé speciální pivo. Vyrobený z ječného sladu, žateckého chmele.
    16°, 6,5% alk. obj.
  • PORTÁŠ – VIRGIL 12°
    Světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný, vyznačující se přírodní kvasnicovým zákalem, pocházející ze speciálních odrůd chmele. Má plnou chuť a lehké ovocné aroma s jemným citrónovým nádechem. K vaření bylo použito tří odrůd českého slade a na následné studené sladení neboli "dry hopping" odrůda amerického slade Amarillo. Své jméno získal Virgil po farmě Virgil Gamache v Yakima valley ve státě Washington na které byla odrůda Amarillo vyšlechtěna.
    12°, 4,8% alk. obj.